Impotencia: Kompletný sprievodca príčinami, prejavmi, liečbou a možnosťami domácej pomoci

  • Redakcia Proerecta.com
  • 18 októbra, 2024

Ak se pýtate, čo je to impotencia, ide o iný výraz pre erektílnu dysfunkciu. Definíca je teda rovnaká a to dlhodobá neschopnosť dosiahnuť erekciu a udržať ju dostatočne dlho pre uspokojivý pohlavný styk alebo masturbáciu. Impotentný muž (impotent) môže mať stále silnú chuť na sex a spoľahlivé sexuálne libido.

Z rôznych príčin ale erekciu nedosahuje, kvôli čomu trpí nielen on sám, ale tiež jeho sexuálna partnerka a spoločný intímny vzťah. Taká situácia nahlodáva mužské ego a vytvára rizikové podhubie pre vznik depresií, úzkostí, zníženého sebavedomia, výčitiek, hádok s partnerkou a zhoršeného vnímania svojej osoby.

Príčiny impotencie sú telesné i duševné. Často sa vzájomne kombinujú, čím závažnosť impotencie ďalej prehlbujú. Impotenciou dnes trpí až 15 % mužskej populácie medzi 40 až 70 rokmi, pričom mnohí sa do štatistky nedostali. Nie každý muž sa s problematickou erekciou zdôverí lekárom, kvôli čomu ich spoľahlivá a presná štatistika neeviduje.

Miera impotencie narastá s vyšším vekom a najčastejšie postihuje starších mužov, ktorí trpia jednou alebo niekoľkými chorobami srdca a ciev.

V článku vymenujeme najčastejšie príčiny impotencie, vysvetlíme, ako sa impotencia lieči a čo môžete ako impotent spraviť doma ihneď ešte pred návštevou lekára.

impotencia

Kapsuly Proerecta LONG pre dlhodobú podporu potencie

Ako e-shop s rastlinnými doplnkami pre zlepšenie mužskej potencie odporúčame kapsuly Proerecta LONG. Tieto rastlinné kapsuly neliečia impotenciu, ale vplyvom účinných rastlín rozširujú cievy v penise a umožňujú naplniť ho v maximálnej miere krvou. LONG užívajte dlhodobo, vďaka čomu podporíte prítok krvi do penisu, pokiaľ jej v ňom aktuálne nie je dostatok v dôsledku zúžených a upchaných ciev.

Proerecta LONG je voľne dostupný doplnok stravy a nemá liečivé účinky. Vďaka lepšiemu prekrveniu penisu prirodzene podporuje mužskú potenciu.

Proerecta LONG sú kapsuly pre dlhodobé zlepšenie erekcie a boj proti impotencii. Kliknite na obrázok a pozrite sa na všetky prospešné účinky. Prípadnú objednávku vám doručíme diskrétne do 48 hodín.

MÁTE KONKRÉTNU OTÁZKU K IMPOTENCII a nestíhate čítať celý článok?
Napíšte nám na info@proerecta.com. Poradíme, aké máte možnosti a ako potenciu bezpečne podporiť.
Mail dorazí priamo do e-shopu Proerecta.com. V téme impotencie sa dokonale vyznáme vďaka dlhoročnej praxi v mužskom intímnom zdraví a v oblasti doplnkov výživy pre podporu potencie. Odpovedáme behom pracovných dní medzi 08:00 až 16:30.

Typické príznaky impotencie

Impotentný muž na sebe pozoruje najčastejšie tieto príznaky:

  • neschopnosť dosiahnuť erekciu alebo veľmi slabá erekcia, kedy je penis príliš mäkký pre penetráciu vagíny
  • občasný, ale nepravidelný problém s dosiahnutím erekcie
  • dosiahnutie erekcie, ktorá trvá veľmi krátko a muž ju nedokáže udržať

Okrem oslabenej erekcie sa impotencia typicky prejavuje:

Príčiny impotencie

Schopnosť muža dosiahnuť a udržať pevnú erekciu ovplyvňujú fyzické problémy aj problémy s duševným zdravím. Často ide o ich vzájomnú kombináciu, kedy jedna príčina zhoršuje druhú. Pokiaľ postihnutý muž neodhalí konkrétnu príčinu včas, dostáva sa do patovej situácie, kedy dokáže pomôcť iba lekár.

Fyzické príčiny impotencie

Faktory telesného zdravia patria medzi častejšie príčiny impotencie. Impotenti najčastejšie trpievajú:

Okrem chorôb a zdravotných stavov si muži k impotencii „dopomáhajú“ fajčením tabaku a jeho moderných náhrad (e-cigarety, vaporizéry, liquidy a pod.), nadmerným pitím alkoholu a zneužívaním iných návykových látok.

Ak máte podozrenie na impotenciu, snažte se liečiť všetky existujúce choroby, a hlavne žite zdravý život bez nikotínu, alkoholu a drog.

Psychologické príčiny impotencie

Duševné príčiny síce nie sú až tak rozšírené, ako tie telesné, bohužiaľ impotenta ešte viac obmedzujú, pretože si s nimi nedokáže poradiť sám. Aj tu je preto potrebná pomoc psychológa alebo aspoň skúseného psychoterapeuta. Impotentov najčastejšie trápi:

Ako sme už písali, impotenciu môžu vyvolávať a ďalej zhoršovať kombinácie telesných a duševných problémov. Napríklad poranenie miechy alebo penisu môže spomaliť mužovu sexuálnu odozvu, čo môže ďalej vyvolať úzkosti a pochybnosti o svojich sexuálnych schopnostiach. Táto škodlivá kombinácia impotenciu ešte viac zhorší.

Podľa lekárov môže k impotencii dochádzať aj iba v niektorých situáciách. Vtedy postihnutý dosiahne erekciu napríklad behom masturbácie, ale pri sexe s partnerkou už nie. Sledujte si, či je vaša impotencia iba náhodná a objavuje sa iba v niektorých situáciách alebo s konkrétnymi partnerkami, alebo či je trvalá. Pokiaľ je občasná, snažte sa vyhýbať situáciám a ženám, s ktorými sa vám erekciu nedarí dosiahnuť. Ideálne však tiež navštívte lekára.

Pokiaľ totiž nedosahujete erekciu pri konkrétnej žene, príčina impotencie je pravdepodobne psychologická. Pokiaľ nedosahujete erekciu vôbec, príčina je pravdepodobne fyzická.

Ako prebieha vyšetrenie a diagnóza impotencie?

Na sexuológiu, urológiu, eventuálne aspoň k praktickému lekárovi zájdite s každým podozrením na impotenciu alebo s akýmkoľvek problémom týkajúcim sa erekcie. Praktik vás odporučí ku vhodnému špecialistovi.

Prvým krokom pre úspešnú liečbu impotencie je dôkladná sexuálna, lekárska a psychosociálna anamnéza, a teda detailný súbor informácií potrebných k bližšej analýze zdravotného stavu pacienta a hlavne jeho zdravotnej minulosti.

  • Lekár sa vás spýta, či a kedy presne mávate problém s dosiahnutím erekcie a či je dostatočná pre penetráciu vagíny. Ďalej či erekciu udržíte až do ženinho orgazmu. Pýtať sa bude, či tiež dosahujete orgazmus a zažívate ejakuláciu a sexuálne uspokojenie, alebo či ste nestratil záujem o sex.
  • Zaujímať sa bude o všetky lieky, ktoré užívate a prípadné operácie alebo invazívnejšie metódy liečby, ktoré ste prekonal.
  • Bude u vás posudzovať známky stresu, úzkosti a depresie, zníženého sexuálneho libida, vzťahové, rodinné a pracovné problémy, mieru spánku a náladovosť.
  • Zvedavý bude na váš sexuálny vzťah a na to, či vaša partnerka o probléme s impotenciou vie. Tiež na to, či ste jej povedal, že hľadáte pomoc odborníka. Bude ju zaujímať, ako partnerka problém vníma a ako na neho reaguje.
  • Zároveň sa spýta na váš životný štýl, hlavne fajčenie, alkohol, kofeín a tiež drogy. Určite nič nezatajujte, pretože iba vďaka úprimnému zhrnutiu zdravotného stavu môže lekár jednať. Na polícii vás nahlasovať určite nebude, pretože je viazaný lekárskym tajomstvom.

NEZABUDNITE: Okrem liekov sa bude pýtať aj na vitamíny a doplnky stravy.

Ak si teraz objednáte kapsuly Proerecta LONG, určite ich lekárovi nahláste, aby mal podrobný prehľad. V dobe užívania bude totiž erekcia a prietok krvi penisom silnejší, kvôli čomu môže lekárovi pri vyšetrení impotencia uniknúť.

Ďalšie otázky, ktoré vám bude lekár pri vyšetrení impotencie klásť

  • „Ako dlho problém evidujete? „
  • „Došlo k nemu na základe nejakej udalosti, napríklad po operácii alebo rozvode?“
  • „Máte oslabenú sexuálnu žiadostivosť? Je to podľa vás dôsledok horšej sexuálnej výkonnosti?“
  • „Aká tvrdá a pevná vaša erekcia aktuálne je? Dosahujete pevnú erekciu iba nachvíľu alebo ju neudržíte vôbec?“
  • „Mávate orgazmus a ejakuláciu? Zdajú sa vám normálne?“
  • „Mávate rannú erekciu?“
  • „Netrpíte Peyronieho chorobou? Nie je penis zdeformovaný po úraze?“
  • „Ak by vaša erekcia fungovala spoľahlivo, ako často by ste rád súložil alebo masturboval? Ako by na túto otázku odpovedala vaša partnerka?“
  • „Vyskúšal ste už niektorú metódu liečby impotencie? Pokiaľ áno, aké mala výsledky a čo sa u vás osvedčilo? Zaznamenal ste nejaké vedľajšie účinky?“
  • „Hľadáte konkrétny typ liečby alebo máte voči niektorému výhrady? Čo vás vedie k tomuto rozhodnutiu?“

Liečba impotencie

Lekár v prvom rade zistí, či podstupujete liečbu základného problému, ktorý impotenciu vyvolal. Vyššie spomenuté choroby a problémy môžu impotenciu priamo vyvolávať alebo ju zhoršovať. Primárna je preto hlavne ich liečba.

Ďalej lekár predpíše konkrétnu liečbu impotencie. Aktuálne je ich dostupných, a hlavne účinných hneď niekoľko. Líšia sa hlavne podľa príčiny vzniku impotencie.

Lieky na impotenciu

Na Slovensku vám sexuológ alebo aj iný špecialista predpíše najčastejšie perorálne lieky, a teda také, ktoré budete pravidelne užívať a zapíjať čistou vodou.

Názov lieku:Účinná látka:
Spedraavanafil
Viagrasildenafil
Cialistadalafil
Levitravardenafil
Tabuľka liekov proti impotencii predpisovaných na Slovensku

Mechanizmus účinku nespočíva v automatickom navodení erekcie „na počkanie“. Celkom nevyhnutné je sexuálne vzrušenie. Ani lieky preto nemusia účinkovať impotentom, ktorí sa nedokážu vzrušiť alebo o sex nemajú záujem. Lieky sami o sebe erotické vzrušenie nevyvolávajú.

Zdôrazňujem nutnosť získať lieky iba s predpisom od lekára, pretože môžu vyvolať rôzne negatívne vedľajšie účinky. Pacienti najčastejšie hlásia sčervenanie tváre, teplo a potenie, bolesti hlavy, upchatý nos a problémy so zrakom alebo tráviace komplikácie.

Nie sú vhodné pre mužov s chorobami srdca a ciev, s nízkym krvným tlakom, s pečeňovými problémami, po mŕtvici ani po infarkte a s niektorými vzácnými dedičnými chorobami. Nikdy ich preto nezháňajte načierno po internete a užívajte ich vždy iba a výhradne pod dohľadom lekára, ktorý nesie zodpovednosť za prípadné vedľajšie účinky.

Alprostadil

Pokiaľ liečba impotencie nereaguje na lieky vymenované vyššie, lekár môže odporučiť liečivo alprostadil. Je to syntetický hormón, ktorý podporuje prekrvenie penisu a tým zlepšuje erekciu.

Alprostadil si impotent vstrekuje injekciou priamo do penisu, prípadne si do močovej trubice vsunie drobnú peletku s liečivom. K nástupu erekcie dochádza už do 5 až 15 minút a trvanie účinku závisí od použitej dávky.

Alprostadil nie je vhodný pre mužov s anémiou alebo tých, ktorí trpia bolestivým priapizmom, čo je dlhotrvajúca a veľmi bolestivá erekcia spôsobená najčastejšie úrazom a zablokovaním odtoku krvi z penisu. Liek by nemali užívať ani impotentní pacienti, ktorí už využívajú inú liečbu impotencie, prípadne majú ďalšie zdravotné poruchy. Všetky premenné musí dôkladne zvážiť lekár.

Medzi vedľajšie účinky alprostadilu patria bolesti hlavy, kolísanie tlaku krvi, bolesti v penise, pálenie v močovej trubici a krvácanie z nej, závraty, alergická reakcia a podráždenie v mieste vpichu. Opäť upozorňujem na nevyhnutnosť lekárskeho predpisu.

alprostadil pre liečbu impotencie
Zavedenie pelety s alprostadilom pre podporu prekrvenia penisu a liečbu impotencie

Vákuová pumpa

Vákuová pumpa impotenciu nevylieči v pravom zmysle slova. Ide skôr o sexuálnu pomôcku, vďaka ktorej môžu uspokojivú erekciu dosiahnuť aj impotentní pacienti. Existujú rôzne modely, z ktorých sa niektoré ovládajú ručne, iné sú na baterky.

Pumpa nie je nijak náročné zariadenie a manipuluje sa s ňou jednoducho. Valec pumpy si pacient nasunie na penis. K valcu je pripevnená hadička, cez ktorú sa z pumpy odsaje vzduch. Vznikne tak vákuum, ktoré pomocou podtlaku rozšíri cievy a do penisu naženie krv.

Vákuové erekčné pumpy je vhodné používať spoločne s erekčným krúžkom. Pacient si krúžok nasadí okolo penisu, vďaka čomu v ňom udrží krv a erekcia tak rýchlo neopadne. Kvôli bezpečnosti by mal byť krúžok nasadený maximálne 20 minút.

Až 9 z 10 pacientov hlási, že práve vďaka pumpe a krúžkom môžu mať konečne sex s uspokojivou erekciou. Tretina z nich ale hlási nepríjemné stavy ako modriny a odreniny na koži kvôli nesprávnej manipulácii. Chce to preto opatrnosť a trochu cviku.

Vákuové pumpy zoženiete v každom sex-shope, krúžky dokonca aj v drogériách alebo lekárňach.

vákuová pumpa na pomoc s impotenciou
Vákuová pumpa vytvorí podtlak, ktorý rozšíri cievy v penise a naplní ho krvou

Operácia ako liečba impotencie

K chirurgickému riešeniu lekár pristúpi až ako k poslednej možnosti liečby, pokiaľ ostatné metódy zlyhajú a pacient je stále impotentný.

Počas operácie sa do penisu umiestni tuhý, polotuhý alebo nafukovací implantát. Zjednodušene ide o „nádržku“ na vodu alebo vzduch, ktoré vyplňujú penis a simulujú tak erekciu. Reálne k erekcii nedochdáza a pevnosť penisu vytvára práve naplnený implantát.

O penilných implantátoch (penilných protézach) detailne informuje stránka Vimax.sk.

penilná protéza pre navodenie erekcie pri impotencii
V miešku je umiestnená pumpička, ktorá vytlačí tekutinu zo zásobníka do telies v penise. Výsledkom je simulovaná erekcia.

Psychoterapia

Pokiaľ sexuológ zistí, že je impotencia dôsledkom stresu, úzkosti, depresie či iných zhoršených duševných stavov, odporučí pacienta k psychológovi alebo psychoterapeutovi.

Pokiaľ problémy vyvolávajú hádky, stres a nešťastie vo vzťahu, je vhodné, aby s pacientom na terapiu prišla aj partnerka. Zamyslite sa preto, či vaše duševné problémy nevyvoláva práve nepohodlie vo vzťahu.

Existuje prevencia pred impotenciou a môžem sa chrániť sám doma?

Z chorôb, ktoré vyvolávajú impotenciu, sa bez pomoci lekára sám nevyliečite. V rukách ale máte svoju životosprávu, ktorú by ste sa mal snažiť čo najrýchlejšie zlepšiť, podporiť tak erekciu a chrániť sa pred zhoršovaním až do úplnej impotencie.

Tieto účinné rady už možno poznáte z článku o príčinách a pomoci s erektílnou dysfunkciou. Keďže ide o tú istú poruchu, vždy má zmysel si preventívne kroky zopakovať.

  • Jedzte čo najzdravšie. Prirodzene znížite riziko obezity, chorôb srdca, ciev a cukrovky, čo sú hlavné príčiny impotencie.
  • Spite pravidelne a dostatočne. Dlhodobý nedostatok spánku a únava zhoršujú hormonálnu rovnováhu, prekrvenie organizmu a oberú vás o silu súložiť.
  • Nefajčite tabak ani jeho náhrady v podobe e-cigariet a liquidov. Nikotín v akejkoľvek forme zužuje cievy a zhoršuje tak prekrvenie penisu. Pozor aj na nikotínové žuvačky, spreje a náplaste.
  • Nepite žiadny alkohol alebo pite maximálne 2 dávky alkoholu za deň. Pod jednou dávkou rozumieme pohárik tvrdého alkoholu, jedno malé pivo alebo pohár vína. Alkohol síce cievy rozširuje, ale narušuje funkcie neurotransmitterov vyvolávajúcich erekciu a spôsobuje problém s distribúciou krvi. Navyše znižuje hladinu testosterónu.
  • Neužívajte žiadne drogy. Každá má negatívny vplyv na zdravie a vo veľkej miere zhoršujú prekrvenie organizmu. Krv je pre pevnú erekciu absolútne nepostrádateľná.
  • Snažte sa pravidelne športovať najmenej 25 minút denne. Zlepšíte prekrvenie organizmu, kondíciu, výdrž a vyhnete sa nadváhe aj obezite, ktoré preukázateľne vyvolávajú impotenciu.
  • Naučte sa cvičiť cviky pre posilnenie a prekrvenie svalov panvového dna. Na Youtube nájdete videonávody a stretnúť sa môžete aj s výrazom Kegelove cviky alebo Kegelovo cvičenie podľa ich vynálezcu, amerického gynekológa Dr. Arnolda Kegela.
  • Snažte sa dosiahnuť duševnú pohodu a vyhýbajte sa stresujúcim situáciám a ľuďom. Pokiaľ si s duševným trápením nedokážete sám pomôcť, vyhľadajte psychológa.
  • Stážte si bezpečné hodnoty krvného tlaku a hladiny cholesterolu. Tlak si zmeriate pomocou tlakomeru aj sám doma alebo v lekárni. O hladine cholesterolu vás informuje praktický lekár podľa rozboru krvi.
  • Skontrolujte lieky, ktoré užívate. Niektoré popisujú riziko impotencie priamo v príbalovom letáku. Ak taký vedľajší účinok majú, poproste lekára, ktorýich predpísal, aby vám odporučil iné alebo aspoň pozmenil dávkovanie.

EREKCIU VÁM POMÔŽU PODPORIŤ KAPSULY PROERECTA LONG.

Obsahujú změs bylín a výťažkov z nich, vitamínov, minerálov a aminokyselín pre bezpečné rozšírenie krvných ciev a podporu prílivu nevyhnutnej krvi do penisu.

LONG sa užíva dlhodobo, aby podporoval erekciu dlhodobo aj u pacientov s ťažkou impotenciou.

Kliknite na tlačidlo nižšie a prezrite si všetky účinky. Balíček s LONGom vám doručíme diskrétne a rýchlo do 2 pracovných dní.

Časť pre starostlivé ženy: Čo môžete robiť ako partnerka impotentného muža?

Pokiaľ článok čítate, pretože je impotentný váš partner, isto sa pýtate, čo môžete ako partnerka robiť. Ďakujeme, že vám jeho problém nie je ľahostajný. Tu je niekoľko tipov, ako nepríjemnú skutočnosť zvládnuť.

  • Naučte sa toho o impotencii a erektílnej dysfunkcii čo najviac. Čím viac problém spoznáte, tým lepšie mu porozumiete a budete chápať, akú významnou rolu v živote partnera predstavuje. Zároveň si budete vedomá jeho obmedzení, takže na neho nebudete toľko naliehať a žiadať to, čo vám teraz nedokáže splniť.
  • Vyznajte mu svoju lásku a porozumenie. Partner má o sebe pochybnosti a môže sa dostať do úzkostí. Pripomeňte mu, že ho máte stále rada a nevzdáte se ho ani kvôli impotencii. Buďte mu oporou, nech sa na vás môže vždy spoľahnúť.
  • Odprevaďte ho k lekárovi. Možno mu nebude príjemné ísť s impotenciou k lekárovi. Možno sa tam nebude cítiť pohodlne. Ponúknite sa preto, že pôjdete s ním. Jednak nepodcení vyšetrenie, navyše lekár môže mať aj pár dobrých rád pre vás. Partnerovi pripomeňte, aby dal lekárovi vedieť, ako sa mu darí, či liečba zaberá, či nemá vedľajšie účinky alebo čo všetko sa od začiatku liečby zmenilo.
  • Hovorte aj o svojich pocitoch. Partner možno netuší, ako celú vec vnímate a či sa necítite sexuálne či inak frustrovaná. Buďte úprimná a o všetkom otevorene hovorte. Partner sa vás iste pokúsi uspokojiť inak, pokiaľ to dnes nie je kvôli impotencii možné.
  • Nevzdávajte sa predčasne. Liečba impotencie je dnes veľmi účinná a pomôže aj vášmu partnerovi. Plánujte si nové sexuálne aktivity do budúcnosti, a keď mu bude lepšie, môžete na nich spoločne zapracovať.
  • Upravte svoj sexuálny vzťah. Nájdite si iné spôsoby sexuálneho uspokojenia. Partner pravdepodobne stále cíti a rád prijme erotickú stimuláciu, takže to nabudúce vyskúšajte rukou alebo ústami. Partnera poproste, nech sa o vás „postará“ rovnako. Kúpte si aj erotické hračky a pomôcky.
  • Udržujte párovú intimitu. Intimita a sexualita nie je iba o penetratívnom sexe penisu do vagíny. Všetky tie drobné prejavy ako bozkávanie, objatia, maznanie alebo masírovanie udržia vo vás oboch pocit, že ste stále v naplňujúcom vzťahu a spoločne zvládnete akýkoľvek problém 🙂 Držíme vám obom palce.

Impotencia a otázky, na ktoré sa pýtate najčastejšie

Existuje rozdiel medzi impotenciou a erektílnou dysfunkciou?

Impotencia je zastaralý, nešpecifický a v lekárskej obci nevhodný termín, ktorý označuje erektílnu dysfunkciu a pridružené sexuálne dysfunkcie.
Výraz impotencia preto používajú skôr starší muži alebo ich nespokojné a neuspokojené partnerky.

Čo je to impotencia?

Impotencia je neschopnosť dosiahnuť alebo udržať erekciu dostatočne pevnú pre uspokojivý sex alebo masturbáciu.
Impotent môže mať problémy s erekciou trvalo, ale niekedy iba občasne. Niekedy erekciu dosiahne, ale udrží ju veľmi krátko.
Impotencia sa lekársky označuje ako erektílna dysfunkcia.

Aká je hlavná príčina impotencie?

Najčastejšou príčinou sú choroby srdca a ciev, vysoký krvný tlak, vysoká hladina cholesterolu, cukrovka, obezita, fajčenie, depresie, úzkosti, stres a problémy vo vzťahu.

Je impotencia permanentná, a teda trvalá?

Takmer každý prípad impotencie je liečiteľný. Liečba zlepšuje ako fyzické, tak duševné zdravie. Vďaka tomu môže zlepšiť intimitu v páre a kvalitu vzťahov. Pokiaľ dodržíte lekárom nastavenú liečbu, po krátkej dobe pocítite výsledky.

Môže impotent dosiahnuť aspoň nejakú erekciu?

V nejakej miere môže erekciu dosiahnuť, ale typicky je mäkká, nevýdatná, nevydrží dlho a rýchlo mizne.

Je impotencia liečiteľná?

Áno, impotencia je obvykle dobre liečiteľná a väčšine pacientov sa podarí erekciu navrátiť. Miera úspešnosti liečby vždy záleží na konkrétnej príčine a na tom, ako sa stihla rozvinúť.
Dôležitá je vždy správna diagnóza. Impotenciu možno v mnohých prípadoch liečiť aj bez liekov. O všetkom vás už bude informovať lekár konkrétne podľa vášho zdravotného stavu a závažnosti impotencie.

V akom veku sa muži najčastejšie stávajú impotentnými?

Viditeľné a citeľné fyzické zmeny muži hlásia najčastejšie medzi 53 až 59 rokmi. To je tiež vek, kedy už väčšina z nich bude trpieť impotenciou v nejakej miere a negatívne zmeny hlási až 74 % z týchto mužov.

Môže byť impotent plodný a mať dieťa?

Áno, vo väčšine prípadov môže. Poruchy erekcie nemusia ovplyvňovať parametre ani kvalitu spermií a impotencia tak priamo nespôsobuje neplodnosť.
Ak muž stále produkuje dostatok zdravých spermií, existuje zástup metód, ako ich dostať k ženskému vajíčku.

Ako lekár vyšetruje muža na impotenciu?

Lekár bude impotenciu posudzovať podľa fyzikálneho hmatového vyšetrenia (bude skúmať penis a semenníky, kontrolovať citlivosť nervov), dalej pomocou krvných testov, rozboru moču, ultrazvuku a zároveň vykoná psychologické vyšetrenie.